Specjalny Ośrodek
Szkolno-Wychowawczy

we Frysztaku

wyszukiwarka :

czegoś nie możesz znaleźć ? poszukaj

TYDZIEŃ ZAJĘĆ KULINARNYCH W SOSW WE FRYSZTAKU

W poniedziałek odbyło się wspólne spotkanie, na którym przypomnieliśmy sobie,
jak prawidłowo nakryć stół, aby elegancko spożyć posiłek (prezentacja multimedialna). Każdy uczestnik miał możliwości praktycznych ćwiczeń. Kolejnym zadaniem było przygotowanie posiłków wg podanych instrukcji słowno - obrazkowych. Klasy I - III OET miały przygotować „coś" na śniadanie, klasy IV - VII OET i I - III SP „lekką" kolację, a klasy VII - VIII OET pyszny obiad. W środę przypomnieliśmy sobie, co to są zdrowe nawyki żywieniowe i jak dbać o zdrowie. Każda klasa zaprezentowała przygotowaną przez siebie pracę plastyczno - techniczną wykonaną techniką dowolną. Spotkanie zakończyło się zdrowym poczęstunkiem (warzywa i owoce). Kolejnym zadaniem dla wszystkich uczestników było wyjście do punktu usług gastronomicznych (pizzerii, kawiarni, cukierni, restauracji, baru...). Uczniowie ćwiczyli następujące umiejętności: samodzielne zamawianie posiłku, płacenie oraz estetyczne spożywanie posiłku w miejscu publicznym. Na zakończenie, w piątek, odbyły się warsztaty cukiernicze „Coś na słodko" z rodzicami i uczniami. Zajęcia cukiernicze były przyjemnym i dobrze wykorzystanym czasem. W atmosferze życzliwości i uśmiechów zostały wykonane kruche ciasteczka z marmoladą. Bardzo wszystkim dziękuję za aktywny udział w Tygodniu Zajęć Kulinarnych „Kolorowe talerze". W sposób szczególny dziękuję rodzicom za przybycie, wspólną pracę i spędzony razem czas. Zapraszam do obejrzenia zdjęć:)
(Opr. R.R.)

Efekty :

Zobacz pełną listę aktualności